Aile Şirketleri ve Stres Yönetimi -II

This post has already been read 1167 times!

Farkındalık Oluşum Süreci???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

Aile Şirketleri ve Stres Yönetimi kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun bir önceki durağında aile şirketlerinin özelinde oluşan stres ve stresin kök nedenlerine dair özet bir giriş yapmaya çalıştık

Bu durakta stres yönetiminde etkili olan “ farkındalık oluşum süreci” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Aile şirketlerinde duygusal dalgalanmalar veya diğer faktörlerden dolayı oluşan stres durumlarının etkin yönetimi adına zaman zaman bizlerinde katıldığı psikoterapi seanslarında konunun uzmanları stresin temel oluşum gerekçesi olarak aile bireylerinin, geçmiş veya gelecek konusunda endişe duymalarını göstermektedirler. Gelmiş zaten yaşanıp gitmiş, gelecek ne kadar kontrolumuzde olabilir ki? Gelmiş ve geçmiş olgusuna takılıp kalmak yerine şimdiki anda kalarak çalışmaların gerçekleştirilmesi olan farkındalık – şu an merkezde kalma yeteneğinin geliştirilmesini önermektedir psikologlar, psikoterapistler, zihinsel gelişim uzmanları.

Farkındalık programlarına birlikte katılarak uygulanabilir reçetelere sahip olabildiğimiz için şanslı olduğumuzu da itiraf etmek isterim.

Farkındalık çalışmalarının kazanımlarına bakacak olursak ;

  • Aileler duygusal karmaşıklık ve ilişki stresi ile sallanabilir. Farkındalık, duygu ve çatışma karşısında sakin kalma yeteneğini geliştirir.
  • Aileler, hem ailede hem de işte farklı tepkiler ile karşı karşıya kalabilir, aile ile iş arasında sıkışabilir. Farkındalık, taze bilgiler veren sürekli konsantrasyonu geliştirir.

Sakin olabilmenin huzuru ve arkasında inanılmaz stressiz başarının gelmesini sağlayacak farkındalık nedir ve nasıl yapılır?

Farkındalık, şu anda olanlara yavaşlayarak, sakin ve tam olarak katılma eylemidir. Dikkatinizi yoğunlaştırırken, genellikle nefes almaya odaklanarak, zihniniz kendisini her zamanki konuşması, dağınıklığı ve reaksiyonlarından temizlemeye başlar. Tüm dikkatinizi tek seferde basit bir şeye adadıkça, tüm sisteminiz sakinleşir. Sakinlik hali derinleştikçe, odaklanmanız ve konsantrasyonunuz da derinleşir. Farkındalık uygulaması, düşünme kaslarınız için bir tür eğitimdir; odaklanma ve konsantre olma yeteneğinizi güçlendirerek daha az strese, daha derin kavrayışa ve dolayısıyla daha iyi, daha kalıcı kararlara yol açar.

 Bir kişi düzenli, basit uygulamalarla daha dikkatli olabilir. Farkındalığı öğrenmenin en yaygın yaklaşımı, nefesinize odaklanmak için her gün birkaç dakika ayırmaktır. Sessizce oturun ve nefesinize çok dikkat edin, derin nefes alın ve derin nefes verin, zihinsel dikkatinizi sadece bu nefese odaklayın. Zihninizi dolaşırken bulduğunuzda  yavaşça nefesinize odaklanın. Bunu kısa bir süre için yapmaya başlayın – iki veya üç dakika gibi kısa bir sürede – ve zamanla yavaş yavaş odaklanmış dikkat süresini uzatabileceğinizi göreceksiniz. Zamanla, birden fazla talep karşısında odaklanmış dikkati korumayı ve acil durumlar karşısında sakin yanıtlar verdiğinizi göreceksiniz.

 Gelecek durakta “Farkındalığı Günlük Yaşamın Ayrılmaz Parçası Yapabilmek”  ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...