Mesnevi Ile Şirket Yönetimi

This post has already been read 19327 times!

Merhaba değerli dostlar “MESNEVİ İLE ŞİRKET YÖNETİMİ” arasında nasal bir ilişki var? veya bu nasıl ilişkilendirmedir? Şeklinde sorularınız kulağıma geliyor.

Yirmibirinci yüzyıla damgasını vuran hızlı hareket etme olgusu tüm iş dünyasının  anatomisini oluşturmaktadır. Pekiyi bu hızlılık nasıl hayata geçecek veya hızlı olmayı etkileyen en kritik unsur nedir? planların varlığı ile birlikte bu planların en kısa zamanda uygulanması hızlı karar verilmesine bağlıdır. Hızlı karar verme süreci de son söz söyleyenin yani liderin tekliğine bağlıdır. Lider evet herkesden fikir ve öneri alır. Değerlendirir ve son kararı  deklare eder. Şirketlerde kararların alınmasını yavaşlatan ve şirketlerin  pazara ürün ve hizmetlerinin sunumu geciktiren parametrelerden birisi çok  başlılıktan dolayı verilemeyen veya geciktirilmiş kararlardır. Pekiyi Liderin tekliği, son  söz söyleyen bir lidere ihtiyacın varlığı olgusu ile “MESNEVİ İLE ŞİRKET  YÖNETİMİ” arasında nasıl bir ilişki var? yakın zamanda irdelenerek,  yönetim, liderlik noktaları da detaylı analiz edilmek üzere okunan Tahirül . Mevlev’inin Şerhi olan Mesnevi’deki bir bölüm bu ilişkiyi oluşturdu. Okunan ciltteki Mesnevi’de  köyün birinde yaşlı bir hanıma soruyorlar, Allah bir mi? diye, yaşlı hanımda  kesinlikle Allah bir, çünkü bir zamanlar bizim köyümüzde iki muhtar vardı,  ortalık toz dumandı, kaostu. Evet bir köyde bir muhtarın varlığı kaçınılmaz ise  şirketlerde de liderin tekliği

kaçınılmaz değil mi dir? Liderin tekliği ve son sözü söyleyen birisine ihtiyacın olması ile ilgili başka bir anı’yı da sizlerle paylaşmak isteriz. Uluslararası arenada faaliyet gösteren bir şirketteki danışmanlık sürecinde şirket Yönetim Kurulu Başkanının ve Yönetim Kurulu Üyelerinin değerli misafirleri Sn.Hikmet Çetin idi, Sn.Çetin tüm kurum, kuruluş ve şirketlerin kurumsallaşması ve rakibine gore önde olmasının sırrında son sözü söyleyen bir lidere ihtiyaç olunduğunu kendilerinin müthiş yaşam deneyimlerinden rafine edilmiş  örnekler vererek bu konudaki engin bilgilerini bizlerle paylaştılar.

Evet ister Mesnevi yer alan örnekte olduğu gibi, isterseniz Sn.Çetin’in yaşam deneyimlerinin imbiğinden geçirilerek bizlerle paylaşıldğı gibi liderin tekliği veya son sözü söyleyen birisinin varlık gereksinimi örnekleri olsun

Hızlı karar ve hızlı hareket için son kararı veren liderlere ve liderliğin tekliği unsuruna ihtiyaç var.  Sizlerde yaşadığınız olaylarla  liderliğin tekliğine veya tek başlılığa dair anlatacağınız ve de paylacağınız deneyimleriniz, başarı hikayeleriniz vardır. Deneyimlerinizi ve başarı hikayelerinizi bekliyoruz.

Katılımcı ve fakat son sözü söyleyen liderlerle iş dünyasında hızlı ve verimli yol alınması dileği ile Saygılar

Aysel Evran

Share

You may also like...

2 Responses

  1. Ubeyd Korey dedi ki:

    Lider belki tektir, fakat onu lider yapan en önemli özellik empati yapmasıdır. Dolayısıyla verdiği kararlar etrafındakilerin de ruhunu yansıtır. Yoksa tek adam zorbadan başka birşey olamaz.

  2. Aysel Evran dedi ki:

    Merhaba Değerli dostlar
    emailime gelen değerli bir yorumu sizlerle paylaşmak istedim. yorum aşağıdaki gibidir

    Aysel hn, merhaba
    Mesnevi ile şirket yonetimi ” baslıgını gorunce ilk anda aklıma gelen şirket yonetimine “ruhunu”katarak hizmet etmek kavramı cagrısım yaptı.
    Yonetimde tek lider olması kacınılmaz bir gerekliliktir. Bu nedenle buyuk maliyet ve emeklerle , ozverili çabalar sonucu kurulan, şirketler, yatırımlar, markalasma cabaları maalesef cok baslılık sonucunda hedefinden saparak yıkılmıs veya deger kaybetmiştir.
    Bilgi paylasımı, iletişim ve geniş ogrenme imkanlarının bu kadar bol oldugu gunumuzde dahi bu tip olumsuz ornekler maalesef yasanmaya devam edilmesi cok acıdır..
    Sizlerin de bildigi gibi benim bu konuda yasadıgım bir canlı vaka var:
    Cok ortaklı bir sirketin yonetiminde profesyonel yonetici olarak gorev aldım. Ayrııldıktan sonra hatalı yonetici secimi sonucu şirket ortaklarından bazılarının beraberinde yonetici rolunu ustlenmesi ile cok baslılık ve her işe karısan cok lider olması ile sirket calısanları arasında yasanan huzursuzluk maalesef kısa surede şirketi ; musteri kaybı , pazar kaybı , zarar etme , calısan eleman kaybı ve memnuniyetsizligi ile karsı karsıya getirmiştir.

    Lider’ligin” yoneticilik vasıflarının oncesinde , iyi bir iletişim ve insan ilişkileri yonetimi oldugunu , empati denilen kendisini calısanların yerine koyabilmeyi becerebilme ve ruhunu da işe katarak işle ve calısanlarla bir butun olarak yonetebilmek” oldugunu bir kez daha yasayarak test ettim..
    Mesnevi ile sirket yonetimi biraz da bu olsa gerek..diye içimden gecti..
    paylasmak istedim..
    Selam ve saygılarımla
    ABC