Dünya Gazetesi Rota Sayfaları : Tedarik Zincir Yönetimi

This post has already been read 17850 times!

Merhaba Değerli dostlar Dünya gazetesinin Rota sayfalarının bu hafta konusu tedarik zinciri yönetimi; bu konuda gerçekleştirilen ropartajı sizlerle paylaşmak istedik. *Tedarik Zinciri ne anlama geliyor? Tedarik zinciri hangi halkalardan oluşuyor?

A.EVRAN : Tedarik kavramından hareket edecek olursak; “Tedarik Zinciri Yönetimi” ürünün, emtianın oluşum noktasından talep olunan noktaya ulaştırılmasıdır, talep noktasında kullanıma sunulmasıdır. Aslında tedarik zinciri bir operasyon yönetimidir. Evet belirttiğiniz gibi çoklu halkaları bulunmaktadır tedarik zincirinin; tedarik zincirini hammadde den bitmiş ürüne dönüşüm olarak incelersek halkaları hammadde, yarı mamül, bitmiş ürün, bitmiş ürünün pazara sunulması, tüketimi, vb şeklinde tanımlayabiliriz. Bu arada hammadde den, ürüne dönüşüm sürecinde rol alan aktörler de ki bunlar üreticiler, hizmet-bilgi sağlayan tedarikçiler, satış kanalları, müşteriler tedarik zincirinin halkalarını oluşturmaktadırlar. *Başarılı bir tedarik zinciri yönetimi firmalara ne gibi avantajlar sağlıyor?

A.EVRAN :Öncellikle , tarladaki buğday dan sofradaki ekmeğ’e dönüşüm örneğinde olduğu gibi tedarik zincirinin tüm halkalarını yöneten küresel şirketler, halkalar arasında gerekli entegrasyonları gerçekleştirdiklerinden dolayı maliyetlerini etkin olarak yönettikleri gibi, pazara da rakiplerden önce giriş yapabiliyorlar. Pekiyi maliyetleri etkin olarak yönetip pazara da rakiplerinizden önce giriş yapıyorsanız kazançlı bir şirket olmuyor musunuz? Tedarik zincirinin tüm halkalarını yönetmeyenlerden birkaç halka arasında entegrasyon yapanlarda maliyet, zaman kazanımı elde etmektedirler. *Firmaların artık rekabet ettikleri alanın ‘tedarik zinciri yönetimi’ olduğunu söyleyebilir miyiz?

A.EVRAN :Dünya da iki trend var, birincisi markaya odaklanmak markalaşmak ve marka değerini yükseltmek biliyorsunuz markalaşmak ve etkin yönetimini gerçekleştirmek çok iyi deneyim, bilgi, beceri iyi bir finansal alt yapıyı zorunlu kılmaktadır. İkinci trend veya odaklanılan nokta ürünün pazarda veya ihtiyaç olunan nokta da bulunabilirliğini sağlamak diğer bir değişle etkin tedarik zinciri yönetimi. Dünya genelindeki ekonomik dalgalanmalar markalara yüksek bedeller ödeyerek satın alma gerçekleştirmek yerine pazarda bulunabilir kaliteli ve fakat fiyatı kabul edilebilir ürünün satın alınması eğilimi gittikçe yükselmektedir. Bu gerçekten hareket edecek olursak firmaların artık rekabet ettikleri alanın ‘tedarik zinciri yönetimi’ olduğunu söyleyebiliriz. *Artık tüm kurumsal şirketlerin bünyesinde bir tedarik zinciri departmanı oluşturulduğunu söyleyebilir miyiz?

A.EVRAN :Tedarik zinciri departmanı satın alma-üretim gerçekleştirme- bitmiş ürün sevkiyatı gibi faaliyetleri tek çatı altında toplayarak bir entegrasyon sağladığından dolayı şirketlerde Tedarik Zinciri departmanı oluşturulmasında öncellikle fayda var. Tüm kurumsal şirketlerin yapısında var mıdır? Sorusunu cevaplamak zor ama maliyet odaklı ve tedarik zincirine hakim olmak isteyen tüm kuruluşlarda bu oluşuma doğru bir yolculuk gerçekleştirildiğini görmekteyiz. *Lojistiğin tedarik zinciri halkasının en önemli kısmını oluşturduğunu söyleyebilir miyiz?

A.EVRAN : Öncellikle Tedarik Zinciri ve Lojistik Yönetim kavramlarının netleştirilmesinde fayda var. Tedarik zinciri yönetimi bir tasarımdır, bir mimari çizimdir, bir stratejik planlamadır, diyelim 2014 yılı sonuna kadar Bir milyon erkek gömleği üretip satacağız, bu talep tahminine göre ihtiyacımız olan kumaş, aksesuar, üretim yardımcı malzeme … vb kalemlerdeki ihtiyaç miktarlarını, ihtiyaçların tedarik edileceği kaynaklar yani tedarikçileri, tedarik zamanları, finansal boyutu vb planlanarak uygulamaya alınması tedarik zinciri yönetim akışıdır- diğer bir değişle aksiyon planlamadır. Bu Tedarik Zinicirinin içerisindeki akışta kumaşın toskana vadisinden İstanbul’a getirtilmesi ile ilgili faaliyetler: ki bu faaliyetler kumaşın üreticiden teslim alınması, araca yüklenmesi, kara yolu ile nakliyesinin yapılarak çıkışı limanına gelinmesi, çıkış limanından varış limanına gelinmesi, gümrük işlemler, varış limanından kara yolu ile kumaşların dikim atölyesine ulaştırımlasının planlanması, uygulanması ve uygulama sonuçlarının denetlenmesi lojistik yönetim süreci olarak tanımlanır. Tedarik zinciri genel hatları ile mimari çizim ise Lojistik Yönetim süreci inşaattın kendisidir denilebilinir. Verimli, etkin tedarik zinciri yönetiminin olmazsa olmazı lojistik yönetim sürecinin kendisidir. İyi mimari çizim ustalarla binalara, sosyal yaşam alanlarına dönüşür değil mi? *Lojistik hizmet sağlayıcıların bu zincir de işlevi nedir?

A.EVRAN :Tedarik zincirinin hemen hemen her halkasında lojistik servis sağlayıcılar etkin rol almaktadırlar. Zamanında ürünün, doğru yer de ve doğru miktarda olması için etkin, sistematik bir lojistik hizmetin sağlanması zorunludur. *Doğru lojistik firması ile çalışmak ne derece önemli?

A.EVRAN :Mimari çiziminiz ne kadar mükemmel olursa olsun mimari çiziminizi binalara, sosyal yaşam alanlarına zamanında ve verimli bir şekilde dönüştürecek ustalarınız yoksa mimari çiziminiz ne kadar anlamlı olabilir. Evet ürününüz hazır, kaliteli, maliyetleri de uygun ama zamanında rakiplerinizden önce raflarda yer alamamışsa veya zamanında rafta yer almış ama eksik miktarda raflarda yerini bulmuş ise ürünleriniz dağılmış veya ambalajı patlamış, akmış dökülmüş şekilde ürün teslimatı gerçekleşmiş ise burda kazançlı mısınız? Tabii ki hayır, o zaman eksiksiz, zamanında ve ürününüzün kalitesinde sorun yaşatmayacak bir lojistik firma ile çalışmak oldukça önemli bir konudur. *Lojistik firmalarının artık sadece taşıma değil, montaj ve paketleme gibi işleri de yaptığını görüyoruz. Sizce lojistik firmalarının bu halkadaki rolü giderek artıyor mu?

A.EVRAN :Lojistik hizmetler yelpazesine bakacak olursa bu yelpaze oldukça zengin, evet lojistik faaliyeti sadece nakliye olarak tanımlamak herhalde lojistik sektörünün gece yüzünden söz etmiş oluruz. Fuar lojistiği, etkinlik lojistiği, afet lojistiği, kit hazırlama, bu bir yardım kiti olabilir veya bir kampanya kiti olabilir, paketleme, ürün yenileştime alışveriş merkezi lojistiği, havaalanı free-shop lojistiği, manhattan lojistiği vb faaliyetlerin lojistik servis sağlayıcılar tarafından gerçekleştirildiğini görmekteyiz. Amerika da yakın zaman da ziyaret ettiğim emtia paketleme firması aslında lojistik servis sağlayıcı idi. Katma değerli lojistik faaliyetler dediğimiz hizmetleri sağlayan lojistik şirketlerinin etkinliği bu konuda gittikçe artmaktadır. *Türkiye’de çok yaygın olmasa da bazı lojistik firmalarının müşterilerinin sipariş yönetimi organizasyonunu üstlendiğinigörüyoruz. Sizce bu yeni trend yaygınlaşır mı? Firmalara ne tür avantajlar sağlar bu?

A.EVRAN : Aslında bu konu herkes uzman olduğu konuda faaliyet göstersin. Üretim şirketi üretimini gerçekleştirdi ve ürünlerini bir depoya transfer etti, müşteri siparişi hem üreticiye hemde lojistik hizzet sağlayıcının deposuna ulaşır, üretici siparişi onayladıktan sonra sipariş toplama, belge hazırlama, ürün sevkiyat ve teslimatı lojistik servis sağlayıcı tarafından gerçekleştirilir. Müşteri sipariş karşılama sürecini etkin ve verimli olarak yönetebilen lojistik servis sağlayıcılar tarafından bu trend ülkemizde de yaygınlaşmaktadır. Amerika da ve bazı Avrupa ülkelerinde bu trend oldukça iyi bir ivme kazanmıştır. Firmalara kazanımı müşteri siparişinin karşılanmasında hızlı olma avantajı ile birlikte uzman olunan işe odaklanılarak daha verimli hale gelinmesi avantajını sağlar. *Daha rekabetçi bir tedarik zinciri yönetimi için lojistik firmalarına düşen görev nedir?

A.EVRAN : Daha rekabetçi bir tedarik zinciri yönetimi için öncellikle lojistik servis sağlayıcıları ürün-hizmetlerini geliştirmeleri, teknolojik alt yapı gerekliliklerine göre yatırımlarını tamamlamaları konusunda ödevlerini iyi çalışmaları gerekmektedir. Tedarik zinciri yönetim sürecinde faaliyet gösteren şirketlerin iş süreçlerine hakim olmaları ve hizmet sundukları şirketlerinde iş süreçlerini verimli, etkin yönetmelerini sağlayacak şekilde stratejik iş ortağı bilinci ile hareket etmelerinde fayda bulunmaktadır. *Uzun vadede şirketler tedarik zincirlerinin yönetimini tamamen lojistik firmalarına bırakabilir mi?

A.EVRAN : Süreç hakimiyeti, operasyonel etkinlik, deneyim ve inovasyon, gerekli alt teknolojik alt yapı ve de iyi bir organizasyona sahip olan lojistik servis sağlayıcılar tedarik zincirinin tamamını olmazsa da büyük bir çoğunluğunu gerçekleştirebilirler. Maliyet, organizasyonel, teknolojik yeterlilik ile birlikte süreçlere hakimiyet ve de sürekli iyileştirme-zenginleştirmenin gerekli olduğunu tekrar özetlemekte fayda vardır. *Tedarik zincirinde yeni trendler neler?

A.EVRAN : Tedarik zincirinde yeni trendler, küresel ve entegre tedarik zinciri yapılarının tasarlanması ve tedarikçilerle birlikte proje geliştirilmesi, tedarik üslerin oluşturulması, tedarik zincirinin son halkası olabilen iade lojistiğinin özellikle green lojistik ve geri dönüşüm – kazanım lojistiği vb konular gündemde ve ve gündem de olan kiraları yüksek olan mekanları koltuk deposu konumundan kurtaracak hızlı – dinamik lojistik hizmetlerin sağlanması bu konuda yakın zamanda Amerika da bir proje de de aktif yer aldık; bu yepyeni tren nedşr derseniz? Yukarıda değindik; alışveriş merkezi lojistiği, havaalanı free-shop lojistiği, manhattan lojistiği Aklıma gelmişken radyatörlerin aksesuarlaştırılması gibi; gördüğünüz gibi Tedarik zinciri Yönetiminde sürekli yenilikçi olmanın sonu yok. Yenilikçi ve verimli tedarik zinciri yönetimi dileğiyle, Teşekkürler.

Aysel Evran

 

  • Stratejik Planlama ve Aile Şirketleri Danışmanı.
  • aevran@etsupervizor.com
  • ayselevran@ttmail.com
  • www.etsupervizor.com
  • www.ayselevran.com
Share

You may also like...