Aileler Ve Şirketleri : Unibusiness Dergisi Aile Şirketleri Haber Çalışması.

This post has already been read 15680 times!

Merhaba değerli dostlar, Unibusiness Dergisinin Aile Şirketleri ile ilgili gerçekleştridiği haber çalışmasında verilen roportajı sizlerle de paylaşmak istedim 

 Lojistik sektöründe aile şirketi olarak faaliyete devam etmek avantaj mı dezavantaj mı?

Hiçbir olgu yoktur ki bünyesinde avantjajları ve dezavantajları barındırmasın, önemli olan avantajlı durumu sürdürülebilir kılmak, dezavantajı da avantaja çevirmek veya dezavantajların oluşturacağı riskleri yönetilebilir duruma dönüştürmektir. Her sektörde olduğu gibi aile şirketi olarak lojistik sektörde faaliyeti sürdürmek hem avantaj hem dezavantaj olabilir. Avantajları nelerdir derseniz? Öncelikle lojistik yapısı gereği, hızlılığı, dinamizmi ve hızlı karar almayı zorunlu kılmaktadır. Aile şirketlerinde aile üyeleri iş başında olduğundan dolayı hızlı karar alabiliyorlar ve daha dinamik hareket ederek değişken koşullara gerekli esnekliklerle hızlı cevap verebiliyorlar.

Pekiyi dezavantajlar ne olabilir? Bilindiği üzere lojistik yünetim süreci iyi bir teknolojik alt yapıyı, verimli operasyon – süreç yönetimi ve verilerle yönetimi de zorunluluk haline getirmektedir. Aile şirketleri eğer teknoloji yatırımını zamanında yapamazlar ise, operasyon-süreç yönetim sistem alt yapılarını oluşturmamışlar ise verilerle yönetimi etkin olarak gerçekleştiremezler ise bu sektörde faaliyet göstermeleri kazançlı, verimli olmayabilir ve dolayısıyla da bu sektörde faaliyete devam etmek zaman içerisinde aile şirketlerine dezavantajlar manzumesini sunabilir.

 Aile şirketi olarak lojistik sektöründe karşılaşılan en önemli sorunlar neler?

Lojistik süreci sadece nakliye, ulaşım olarak algılarsak kazanç alternatiflerinde daralmalar yaşamak kaçınılmazdır. Lojistik hizmetler yelpazesinin zenginleştirilmesi ile kazanç alternatifleri oluşabilir. Lojistik hizmetlerin zenginleştirilmesi bu sektörde yeni ürün – hizmet geliştirilmesi demektir, diğer bir değişle gerekli yatırımların gerçekleştirilmesi demektir. Bu olgudan hareketle aile şirketlerindeki temel sorunlardan birisi ürün yelpazesini genişletme isteğinde olmamaları, bu konuda gerekli yatırımları ertelemeleri, teknoloji yatırımını zamanında tamamlamamaları, plan olgusuna sıcak bakmamalarını sorun olarak tanımlamak mümkündür.

Lojistik sektöründe aile şirketi olarak faaliyet gösteren firmalar kurumsallaşmalı mı yoksa aile şirketi olarak devam etmeli mi?

Kurumsallaşarak da aile şirket olarak devam edebilirler. Kurumsallaşmak için aile üyelerinin yönetimden elini ayağını çekmeleri gerekmemektedir. Kurumsallaşma olgusunda Türkiye’deki en büyük yanlış olgu kurumsallaşma denilince aile üyelerinin yönetimde olmaması anlaşılmaktadır. Yok böyle bir kesin çizgi, kurmasallaşma iş yaşamının şirketleri bunaltmayan bürokrasi ile karşı karşıya getirmeyen yalın, uygulanabilir ve kabul edilmiş kurallarla yönetilmesidir. Aslında ile içi ilişki, iletişime ve iş yaşamına bir düzen, tertip getirilmesi demektir. Kişisel tercihim ve de en zor olanı aile üyelerini profesyonel yöneticilere dönüştürerek aile şirketlerini kurumsallaştırmak.

 

Kurumsallaşma şart mı? Kurumsallaşma hangi katkıları sağlar?

Doğanın kendisinde bile bir kural var. Güneş belli bir zaman diliminde doğar ve belli bir zaman diliminde batar. Kurumsallaşma da işlerin bir kurallar dizgisine göre yönetilmesi ve sonuçlarının sorgulanması olarak tekrar özetleyecek olursak. Kurumsallaşma sağlıklı olmak şart ile uzun ömürlü olmayı sağlayacağından dolayı şart olarak görüyorum. Katkılarını sıralamaya kalkarsak inanın bir üç yüz sayfalık kitap yazarız, özetin özeti katkılar dersek; çok başlılık yerine tek bir lider ile katılımcı yönetimin sağlanması, iyi bir karar verme mekanizmasına sahip olunması, performansa dayalı yönetim, kısa, orta ve uzun vadeli planlama ile riskleri minimize edebilme, bireylere bağlı kuruluşlar değil sistemlerin hüküm sürdüğü şirketlere dönüşebilmek.

Türkiye’de aile şirketlerinin ömrü neden çok az oluyor? Neler yapılmalı ki ömrü uzun aile şirketleri olsun? 

Sadece Türkiye de değil tüm dünya ülkelerinde ortalama aile şirket ömrü yirmi dört yıl. İkinci nesile devir oranı neredeyse yüzde yedinin altında. Aile şirketlerinin hemen hemen hiç biri ekonomik nedenlerden, finansal darboğazlardan dolayı ömürlerini kısaltmıyorlar. Aile şirketlerinin ömürlerini kısaltma gerekçesi aile ilişkilerini işe taşımaları, aile ve şirket kavramlarını birbirlerinden ayrıştırmaması vede vede özellikle ikinci neslin geliş planını yapmamaları, aile içi küçük hesapları işlerine taşımaları. Aslında bu konuda da herhalde üç yüz sayfa kitabı sizlerle ve derginizin üyesi değerli şirket sahipleri ile yazabiliriz.

Sağlıklı, uzun ömürler dilerim üye şirketlerinize

  • Aysel EVRAN
  • Stratejik Planlama ve Aile Şirketleri Danışmanı 
  • Masadan sahaya devlet siyaset aile şirket aile ülke üniversite toplum birey yönetimi®
  • Bir Fularlık fark®
  • aevran@atsupervizor.com
  • ayselevran@ttmail.com

 

Share

You may also like...