Kurumsal Kaynak Planlama Projeleri– IV

This post has already been read 982 times!

ERP Projelerinde Toplam Maliyet Çalışması????
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

Kurumsal Kaynak Planlaması – ERP kapsamında başlattığımız paylaşım dizimizin önceki duraklarında ERP ve arka planı, ERP uygulama proje yönetimi , süreçlerin analizi ve değişim yönetimine dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık

Bu durakta “ERP Projelerinde Toplam Maliyet Çalışması “ odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Genel anlamda tedarik ve satın alma sürecinde dikkat edilmesi ve hesaba katılması gereken faktör toplam sahip olma veya toplam satın alma maliyetinin çalışılmasıdır. Özellikle yazılım programlarının devreye alınma sürecinde zaman zaman projelerin çeşitli fazlarında projeden vaz geçişmesi durumu ile karşı karşıya kalıyoruz. Gerekçesi de bu da hesapta yoktu, projenin bu seviyelere ulaşacağını tahmin etmemiştik… vb şeklinde ifade edilen gerçekler.

Bu konuda sıcacığı sıcağına oldukça yakın zamanda projenin başında gözden kaçırırlarsa  teknolojik alt yapı gereklerine yönelik ortaya çıkan ek bütçeden dolayı projeden vaz geçildi, burada nispeten pozitif olan olgu proje başlamadan ek maliyetlerin oluşacağının farkına varılması idi. Bazı şirketlerde neredeyse projenin %80’ini tamamlandığında öyle bir maliyet kalemi oluşuyor ki %80 kısmının çöpteki yerini bulmasına göz yumulmaktadır, işte tüm gerçekten hareket ile ciddi, zaman, enerji ve şirketlerde kültürel dönüşüme yol açacak projeler başlamadan önce tüm detayları ile toplam sahip olma maliyeti çalışmasının katılımcı olarak gerçekleştirilmesi ajandalarda yerini almalıdır.

Toplam sahip olma maliyetinin belirlenmesi adına bir kontrol listesi ile birlikte taslak proje yönetim planının oluşturulmasında fayda var. Kontrol listesi ve proje planı aslında ERP projesi için bütçe planlamasının oluşmasına destek verir.

ERP proje bütçesinin belirlenmesi adına ;

Taslak proje planının oluşturulması

ERP yazılım bedeli, yazılımın uyarlanmasını sağlayacak tüm kaynakların zaman ve malieyt bazında tanımlanması

Programın kullanımının sağlıklı olarak gerçekleştirilmesini sağlayacak teknik donanım ve diğer donanımların örnek : Bilgisayar Sunucusu, ERP kullanıcılarının ihtiyaç duyacağı Masaüstü PC’ler, kullanılacak ağlar ve kabloları, lisanslar, işletim sistemleri, veri tabanı, virüsten koruma yazılımı, server, UPS, yazıcılar, modem,  vb tüm gereksinimlerin bütçeleri ile belirtilmesi.

ERP projesinin diğer bütçe kalemleri :

ERP yazılım paketinin kendisi

Uygulama profesyonellerinin uygulama maliyeti.

ERP eğitimi için yeterli zaman ve para bütçesi.

ERP yazılım satıcısına ait yazılımların yıllık bakım ücretleri.

Şirket içerisinde ERP projesinde yer alacak kadronun giderleri

Tanımlanmış bütçe ve onayından sonra başlatılan ERP projelerinde başarı oranı artabilir. ERP proje bütçe onayından sonra sıra ERP uyarlama fazına geçilir.

Gelecek durakta “ERP program uyarlama fazı ” ile  yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle,

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...