21 Yüz Yılda Şirketler- Organizasyonlar ve Çalışanlar- I

This post has already been read 1156 times!

Çalışanlar, Yeni Profilleri ve Yetenek Yönetimi???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

Özellikle son beş yıl dır, aile şirketlerine katılım gösteren ikinci, üçüncü nesil ile birlikte diğer şirketlerde çeşitli pozisyonlar için 22 yaş – 54 yaş aralığında gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde yaş aralığına bağlı ve yaş aralığından bağımsız ciddi değişimlerin olduğunu net olarak görüyoruz. Bu değişimlerin gecikmeden iş yapış şekillerinde, organizasyon şemalarında, görevlendirmelerde değişim formatlamalarının yapılmasını zorunlu kılacağını ve bu yeniden şekillenme zamanında yapılamaz ise şirketlerde farklı sorunlar oluşacaktır.  Bu arada özellikle çalışan penceresindeki değişim sadece yapıya yeni gelenler, gelecek olanlarda değil, mevcut çalışanlarda da değişim dalgalanmasını yaşıyorsunuz. Hatta zaman zaman oluşan değişim dalgalanmasını anlamakta zorlanabiliyorsunuz.

Çalışanlar ile birlikte kuruluşların önemli ölçüde değişmeye başladığı ve bu değişimin her geçen gün artan oranda devem edeceğine inanarak çalışmaları gerçekleştirmekte fayda. Örnek eğitim verme şeklini deprem yaratacak şekilde yeniden şekillendirmek gibi.

Yeniden formatladığımız uygulamalı atölye çalışmaları sırasında çalışanların yeteneklerinin net olarak analiz edilmesi ve yeteneklerin etkin olarak doğru bir nehire yönlendirilmesi gerekliliğin net olarak görüyoruz. Yetenek analizi ve yeteneklerin etkin yönetilmesi adına işe alım sürecinden itibaren yeni tasarımlar yapılmasında fayda var.

İşe alım derken en bilinen kariye sitelerinde var olan başvurulara bakmak ve-ya şirket talebine göre ilan vermek, küresel şirketlerin sosyal medyada hedef kitlenin hareketlerini izleyerek işe alım sürecini başlatmaktadırlar. Özellikle yeni yetenekleri yapıya kazandırmak için. Yetişmiş, deneyimli profilleri de farklı şekilde takibe alarak yapıya kazandırmaktadırlar. Mevcut çalışanlarında yeteneklerinin yeniden analiz edilmesi kapsamında faaliyetler gerçekleştirmektedirler.

Yetenek yönetimi odaklı organizasyonun, iş yapısının yeniden şekillendirmesi için işe alım, oryantasyon, rotasyon, ödüllendirme … vb fazların bürokrasiden arındırılmış olarak gerçekleştirilmesi adına ilk faz yetenek yönetim sürecinin kilometre taşları çok iyi belirlenmelidir.

Gelecek durakta “Yetenek Yönetiminin Kilometre Taşları” ile paylaşım yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...