İnsan Kaynaklarına Yeni Bir Bakış –V

This post has already been read 403 times!

İnsan Kaynakları Planlama ???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

“İnsan Kaynaklarına Yeni Bir Bakış” kapsamında başlattığımız paylaşım dizisinin önceki duraklarında insan kaynakları yönetiminin yapı taşları, insan kaynakları yönetiminin amacı, insan kaynakları yönetiminin detayları, çalışan memnuniyetine dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık.

Bu durakta “İnsan Kaynakları Planlama“ odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

insan kaynakları planlaması, organizasyonun insan kaynakları ihtiyaçlarını örgütsel hedefler ışığında değerlendirmek ve yetkin, istikrarlı bir iş gücünün kullanılmasını sağlamak için planlar yapmak sürecidir.

Planlama süreci, çalışanlar arasındaki ve dış işgücü piyasasındaki beceri düzeylerinin, mevcut ve beklenen iş ilanlarının, kuruluş genelinde personelin genişletilmesi veya azaltılması planlarının ve dış yasal ortamın analizini içerir. Bu nedenle, planlama süreci personel süreci ile yakından ilişkilidir ve aynı zamanda kuruluşun genel stratejik planlarına da bağlıdır

İnsan kaynakları planlama sürecini kontrol etmek ve gelişme yol haritasını oluşturmak için tasarlanmış sistemler ile çalışanların bir sonraki yıl, hangi hedeflere ulaşılabileceği analiz edilir. Analiz sonuçları ile ayrılma ihtimali olan çalışanların yedekleme ve dolayısıyla ihtiyaç planları yapılır. İhtiyaç planlarını etkileyen parametrelerden birisi de iş tasarımının sağlıklı şekilde gerçekleştirilmesidir.

İş tasarımı, organizasyon içindeki bireyler ve gruplar tarafından gerçekleştirilecek görevleri belirler ve insanların bu görevleri yerine getirdikleri kuralları, programları ve çalışma koşullarını belirler. Dikkatli bir tasarım, koşullar veya her ikisi ile olaylar, insanların atandığı işleri ve bu işleri çevreleyen koşulları yaratmak için bir araya gelir. İş tasarımı sürecini yönetmeye yardımcı olmak için kullanılan sistemlerden bazıları, işleri öğrenmeyi ve çalışanları işçileri daha verimli hale getirmeyi amaçlayan zaman ve hareket çalışması ve iş sadeleştirme gibi teknikleri içerir.

İş zenginleştirme gibi diğer iş tasarım sistemleri, işleri daha ilginç ve zorlu hale getirmek için yeniden yapılandırma tekniklerini içerir.  İş tasarımından önce de gerçekçi çok boyutlu iş analizinin gerçekleştirilmesi kaçınılmazdır.

Gelecek durakta “İş Analizi“ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...