İş sonuçları ve Performans Göstergeleri -I

This post has already been read 1115 times!

Performans ve Sonuçları-???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

Şirketler belirli hedefler doğrultusunda iş dünyasındaki rekabet arenasında faaliyetlerini göstermektedirler. Hedefe ulaşmanın değerlendirilmesi adına performans göstergeleri belirlenir ve bu göstergeler doğrultusunda değerlendirmeler gerçekleştirilir. Uzun yıllardır çalıştığımız şirketlerde  iş sonuçlarının ölçülmesi adına yaygın olan “Anahtar Performans Göstergelerin – KPI’ların” belirlendiği sistem yapısının oluşturulmasının yanı sıra bu anahtar göstergeler doğrultusunda çeyrek dönemler bazında iş sonuçlarını gözden geçirme toplantılarını gerçekleştiririz. Uygulamaya dayalı ve pratik reçetelerin oluştuğu bu konuda paylaşım yapılmasında fayda olacağını düşündük.

Anahtar Performans Göstergelerinin (APG) tanımı ile yolculuğumuzu başlatacak olursak. APG; organizasyonun mevcut ve gelecekteki başarısı için en kritik olan organizasyon performansına odaklanılmasını sağlayan bir dizi faaliyetleri kapsamaktadır.

Kilit perfromans göstergeleri ile iş ajandasına yerleşen kavramlar :

Performans ölçümü : hedeflenen iş sonuçlarını ölçmek, raporlamak ve iyileştirmek için bir gösterge yönetimini ifade eder.

Kritik başarı faktörleri : faaliyetlerini sürdürüen şirketlerin sürdürülebililik düzeyini ve refahını belirleyen kurumsal performansları ifade eden faktörler. Normalde herhangi bir kuruluşta beş ila sekiz arasında kritik başarı faktörü tanımlanır. Yönetimin belirli bir sektörde / endüstride iyi performans göstermesi için önemli olduğunu bildiği göstergelerdir.

Kurumsal Karne : Kaplan ve Norton tarafından ilk kez performansı daha bütünsel bir şekilde nasıl ölçülmesi gerektiğini anlatan bir kavram, sistem. Bir kuruluşun performansını birkaç farklı perspektifte görmemizi sağlayan bir karne.

Kıyaslama : Performans hedefleri belirlenmesinde sektör bazında, sektör bağımsız iş süreçlerinde en iyi uygulamaya sahip olan şirketlerin analiz edilmesi ve en iyi uygulamanın örnek alınması adına ihtiyaç duyulan kaynakların belirlenmesi vb faaliyetleri  kapsayan yaklaşım. Etkin bir kıyaslama – bencmarking süreci için ; uluslararası daha iyi uygulamaları aramak, bunlarla karşılaştırmak ve daha sonra gerektiğinde değiştirilmiş şekli, formatı ile bunları kuruluşunuza tanıtmak için etkin bir yol haritasının oluşturulmasında fayda var. Kıyaslamanın sistematik ve periyodik yapılması verimli iş sonuçlarına yol açabilir. Kıyaslama özünde ve özelinde, tanınmış lider kuruluşların ürünlerine, hizmetlerine, iş uygulamalarına ve süreçlerine odaklanılmasıdır.  

Gelecek durakta “ Kilit Perfromans Göstergelerinin Yapı Taşları“ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...