LİDER TEKTİR VE HERKESİN LİDER OLMASI MÜMKÜN DEĞİLDİR

This post has already been read 15394 times!

Merhaba değerli dostlar, toplulukları peşinden sürükleyen liderlerin tekliği konusunda zaman zaman sorular sorulur ve farklı açıklamalarla liderin tekliği sorusu cevaplandırılır. Evet şimdi liderin tekliğinin gerekçesine bakmaya ne dersiniz?

Neden bir otomobilde iki sürücü koltuğu bulunmaz? Neden bir geminin tek bir dümeni vardır? Buna benzer sorular çoğaltılabilir fakat bu soruların net bir cevabı yoktur.

Evren yazılı ve yazılı olmayan kurallar tarafından yönetilmektedir. Özellikle yazılı olmayan kurallarla evrenin yönetilmesi olgusu  bizi neden bazı şeylerin mümkün ve bazılarının da imkansız olduğu konusundaki, deneyimlerimizle sabit olan ve cevaplamaya bile lüzüm görmediğimiz soruların üzerinde kafa yorma zahmetinden kurtarır. Bir otomobilde iki sürücü koltuğu bulunmaz çünkü bir otomobil farklı iki yöne doğru gidemez. Bu gerçekten hareketle neden bir otomobil farklı iki yöne doğru gidemez sorusunun cevabı yoktur. Elbette bu konuda farklı fikirler ortaya atılabilir ama bizim aradığımız türden net bir cevaba ulaşmak mümkün değildir çünkü bu sorunun da yanıtı bir başka kabüllenmeyi beraberinde getirecek ve bu süreç sonsuza kadar devam edecektir.

Herhangibir topluluğa yön verecek liderde tek olmak zorundadır. Liderlik makamı, doğası gereği sadece tek bir kişiyi barındırabilir. Liderin koltuğunu bir başkası ile paylaşması söz konusu bile değildir. Lideri taşıyan ve onun taşıdığı topluluğun hiçbir üyesi, lider mevcudiyetini sürdürdüğü sürece onun yerine geçemez.

Liderin mevcudiyeti sadece onun fiziksel varlığı ile sınırlı değildir. Lider aksiyon ve fikrin bir araya gelmesi ile varolur ve onun hareket gücünü yitirmesi yada fiziksel varlığının sona ermesi halinde bile canlı kalacak fikri mirası onun mevcudiyetinin delilidir.

Bir lider mevcudiyetini kendi fiziksel varlığının ötesine taşımak zorundadır. Bu yüzdendir ki o yaptıkları ile emsalsizdir. Bu yönü ile liderler sanatçılara ve bilimadamlarına benzerler.

Notaları olmayan bir müzisyen, renkleri olmayan bir ressam düşünülemeyeceği gibi liderlerde sıradan araçlardan sıradışı eserler meydana getirirler. Onlar tanrısal yaratıklar değil aksine hepimizin içinde bulunduğu evrenin bir parçasıdırlar. Onları farklı ve tek olmalarının nedeni içinde bulunduğumuz evreni farklı yorumlayabilecek yeteneğe ve bilgiye sahip olmalarındandır.

Liderin yorumdaki bu farklılık onun yeknesaklığın rahatlığını terketmesi ile mümkün olur. Yatağında akan bir nehrin güzergahını kendi iradesi ile değiştirmesi beklenemeyeceği gibi herkesinde lider olmasıda beklenemez.

Lider şartların doğru olduğu zamanda ve mekanda, halihazırdaki rahatlığını ve alışa gelmiş olduğu yaşantısını terkedecek iradeye ve dayanıklılığa sahip olmalıdır. Lider bir arayışın ve bu arayışın getirdiği ızdırabın ürünüdür. Sıradan insanlar şartlar hernekadar onların aleyhinde işlesede zorlanmadıkça ve iteklenmedikçe bir arayışa girmek istemeyeceklerdir.

Sonuç olarak lider tektir ve herkesin lider olması beklenemez çünkü liderin bir arayışı vardır. Hergün doğup batan güneş onun yarınınıda aynı sıradanlıkla geçirmesi için bir sebep değildir. Onun bugünüde yarın kadar belirsizdir. Risk almaya hazırdır çünkü belirsizlik ona sıradan insanın yaşadığı yeknesak konforu çoktan terkettirmiştir. Yalnızlığa hazırdır bilirki onun bu yaşantısına tahammül edebilecek ve bunu paylaşabilecek kimse yoktur. O liderdir ki çünkü başka türlü nasıl yaşayacağını bilememektedir.

Liderin tekliğine katkılarınızı bekleyerek iyi günler dilerim

Sevgiler, saygılar ve selamlar

Aysel Evran

aevran@etsupervizor.com

ayselevran@ttmail.com

 

Share

You may also like...

3 Responses

  1. Hakan Çınar dedi ki:

    Aysel hocam, dilinize, kaleminize sağlık. Yine çok güzel ele almışsınız konuyu, tebrik ediyorum.

  2. C.Çalışkan dedi ki:

    Aysel hanım merhaba
    yaptıgınız tesbitler hep doğru tesbitler görüşlerinize katılıyorum selamlar.
    C.Çalışkan

  3. Haluk dedi ki:

    İnsan davranışlarını olaylar ve diğer bireylerin mevcut statüleri ve davranışları ile belirleme eğiliminde olan tüm toplum hayatı benimsemiş canlı türlerinde olduğu gibi gözlemleme ve klasifiye edilebiirliğini test etmek üzere bir deney ve bunun bir filmi çekilmişti. “Das experiment” Alman yapımı bir film.
    İki grup denek var. Kur-a ile belirlenen gruplardan biri gardiyan diğer grup hükümlü olacak şekilde kurgulanıyor.
    Bir süre sonra tamamen rollerinin etkisindeki gruplarda karşı gruba karşı diş bilemeler ve kendi aralarında lider oluşumları beliriyor. Grupların rolleri değiştirildiğinde ise liderlerin aynı kişiler olmadığı gözlemleniyor.
    Toplulukların lider belirlemesinde topluluğun statüsü ve bireyler arası iletişimin düzeyi etken olabiliyor.
    Çok söylenecek söz var ama benim buraya en uydurduğum söz zaten atalarımızca söylenmiş. “At sahibene göre kişner.”
    Lider, topluluğuna göre. Topluluk ise liderine göre.
    Liderliğin aslında hamurunda biraz “Asilik”, biraz “isyancılık” ve sayısız “-cılık” var neredeyse. Tüm bu meziyetler ise, Lider olunduğunda başına “Anti” ön eki alınarak topluluğa uygulanmak istenmektedir ki asıl yaman çelişki bu mudur? Doğal seleksiyoncu dengeleme döngüsünün mizansatif olgusu mudur? Liderlere itaat konusu ise her zaman istenenin aksine “Kayıtlı ve Şartlı” olmalıdır. Liderinize en büyük zararınız onun her söylediğini yapmak olur, ki bu davranış modeli lideri zaman içinde kurt gibi içinden çürütür lideri. Topluluğunun beslemediği lider aç kalır. Topluluk, lidere destek verdiği gibi bu desteği topluluğunun yükselmesinde basamak yapımında kullanmayan lider o basamakta zamanla küçülerek yok olur.